Folk med rentetilpasningslån har nu i et årti nydt godt af deres gambling med, at renten ville holde sig nede. De har finansieret deres samtalekøkkener og Weber-griller og carporte og jordomrejser i forventning om, at renten på deres boliger ville holde sig på et historisk lavt niveau lige indtil solen blev til en rød dværg, i hvilket tilfælde de A) forlængst selv ville være døde, og B) deres kreditorer ligeså.
Andre boligejere valgte at sætte deres penge i fast-forrentede lån, idet de vurderede at renten før eller siden ville stige - en ikke urimelig tanke, al den stund, at renten altid er gået op og ned.
Nu er renten så steget. Og hvad sker der? Regeringen galoperer som det 7. kavaleri to the rescue med flyvende faner og truttende trompeter for at redde flex-lånernes nu pludseligt skrantende økonomi.
Lad mig flux (flex) sige, at jeg bor til leje, og jeg har dermed ikke personligt nogen jantelovs-misundelse involveret.
Men jeg er dog skatteyder, og har som sådan en smule svært ved at fatte, at mine surt tjente penge skal gå til at finansiere Ivan & Ida-Maries
Jeg mener bare, jeg spenderer i ny og næ en i forvejen hårdt beskattet halvtredser på en lynlotto. Når jeg så opdager, at jeg - sædvanen tro - har spildt mine penge, kan jeg så sende nitte-loddet ind til SKAT og betragte det som et fradrag?
Eller kan jeg gå ind på et casino i Monte Carlo og satse en årsløn på rødt, og, når sort så kommer ud, berolige croupieren med, at han blot kan indløse jetonerne hos de danske skatteydere?
Næppe.
Scenariet minder om dengang den albanske regering anbefalede befolkningen at sætte deres sparepenge i pyramidespil. Noget sådant kunne jo umuligt gå galt!
Men nu skal jeg altså være med til at betale for ludomaniske boligejeres forhøjede husleje. Er der én eller anden, der kan forklare mig hvorfor?
Og gudforbydemig at antyde, at de gavelystne politikere, som er så næstekærlige overfor flexlånerne, selv skulle have en interesse i en sådan nådegave.
Noget sådant ville ligge mig uendeligt fjernt.
1 kommentar:
Kære Mikael.
Har du pension? Og i så fald; Ønsker du at den skal være relativt uden risiko, men stadig med en rente der ligger en smule over inflationen (statsobligationerne)?
Kan du svare ja til ovenstående har du forklaringen på hvorfor "Flex lånerne" skulle hjælpes.
Alternativet ville være en stor indskæring i pensionsselskabernes investeringspulje som følge af faldende kurser.
Lad os ikke glemme, at der er sket en liberalisering af pensionsselskabernes muligheder. Omend kun i et par år indtil videre.
Og til dem der piver over, at de nu skal betale en højere kurs på deres festforrentede obligationslån ved et salg - jamen de har gamblet lige så meget - Blot på at renten ville stige!
Hjælpepakken blev ikke sat i søen pga flexlånernes pengepung, men pga en økonomisk krise der har paraleller til den store depression i 30'erne. Og DER er der INGEN - Ej heller folk med fastforrentede lån - der har vinding af at vi ender !!
Derfor kan jeg ikke se hvad problemet er.
Og så lige til sidst - Alle kan jo til enhver tid lægge om til flexlån... Hvis de tør!
/Peter - flexlåner
Send en kommentar