søndag, september 9

Som man råber i skoven...

Under overskriften "Nej til skattelettelser" bringer Jyllands-Posten i dag en meningsmåling om de nok så berømte "skattelettelser." (Kun i døde træer-udgaven.)

Avisen har fået Rambøll til at stille følgende spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befolkningen i København(!): Er De for eller imod VKOs skatteaftale? Her svarer 48 procent, at de er imod, mod kun 29 procent for. Resten svarede ved ikke. Det sidste segment er nok det mest fornuftige, for hvad i hede hule osv er dét for at spørgsmal at smide i hovedet på folk?

Jeg er f.eks imod skatteaftalen, først og fremmest fordi den langtfra er vidtgående nok. Min nabo er måske modstander, fordi han er faldet for Sossernes propaganda om velfærd fremfor skattelettelser. Spørgsmålet giver overhovedet ingen mening, der kan være hundredevis af grunde til at være "imod".


Det andet spørgsmål lyder: "Hvad er vigtigst for Dem i forhold til en skatteaftale?"
Her svarer et forsvindende mindretal (11 procent) "at de giver dig selv en gevinst." Hvad for en gevinst? Bare vent til de ser el-regningen.
Knapt 30 procent finder det vigtigt, at en skatteaftalefår flere i arbejde, mens et stort flertal på 55 procent ønsker, at skattelettelserne er "socialt retfærdige."

Det var dog nogle umanerligt primitive svarmuligheder. Naturligvis vil en høflig gennemsnitsdansker svare, at det er vigtigt at skattelettelser skal være socialt retfærdige - hvordan det så end skal forstås. Hvem ville dog ønske at lyde som et asocialt bæst hvis de fik det spørgsmål?

Den slags målinger kan kun give ét svar, og det siger sig selv, at Socialkammeraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen jodler af begejstring:
Vi ligger fuldstændigt korrekt i forhold til vælgerne. Vi er imod skattelettelserne, og det er i overensstemmelse med befolkningen.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

I alle de undersøgelser,som bliver offentligtgjort pt burde de ledsages af de spørgsmål,der stillet for ,at vi selv kan tolke undersøgelsesresultatet.Det vil sikkert ofte blive en anden konklusion,man selv når frem til.

Alfred Hansen, fhv grisehandler sagde ...

Jeg er enig i, at spørgsmålene meget let leder til svar, der kan tolkes forkert. Mange af disse dumme spørgeundersøgelser bliver desværre blæst op til mere end der er belæg for.

Desværre er det nok ikke helt forkert, når Sass henviser til at befolkningen ikke er særlig interesseret i skattelettelser, det skyldes, at skatterne i høj grad luskes ind ad bagdøren på en måde, så de færreste ser hvormeget de egentlig betaler i skat. Jeg skrev om det for ca 14 dage siden. http://hejmdal.blogspot.com/2007/08/velfrdssamfund-i-ulovlig-tilgift.html