onsdag, oktober 17

Et ton mere

Faldt over denne her da jeg var nede i den lokale Fakta for at handle lidt ind.Den første tanke er, at det er en af de sædvanlige fy fy skamme- (skræmme?) kampagner. Og ved nærmere eftersyn går det op for én, at det lige netop er, hvad det er.
Men man skulle da være et skarn om ikke Moder Gaias velbefindende lå én stærkt på sinde. Så lad mig da se hvor hvor jeg kan spare på mit mit CO2-udslip, så de stakkels isbjørne ikke drukner i hobetal.

Punkt 1.: At tage mobilladeren ud af stikket. Tjae, når jeg husker det, men det gør jeg nu som regel. Lad os sige, jeg sparer fem kilo om året.

Punkt 2.: At aflevere fem dåser i automaten frem for at smide dem ud. Hvorfor skulle jeg smide en femmer i skraldespanden hver uge? Naturligvis indløser jeg panten. Ti kilo på min konto. (Og 260 kroner i lommen.)

Punkt 3.: At spise frugt og grønt, der er produceret i Danmark. Det er stærkt begrænset, hvad jeg spiser af frugt og grønt. (Så, nu blev jeg mål for endnu en kampagne.) Men når det sker foretrækker jeg, at de er så friske som muligt, så ja. Lad os sige jeg sparer miljøet for 15 kilo drivhusgas.

Punkt 4.: At vaske tre gange om ugen ved 40 grader i stedet for 60. Jeg vasker ikke tre vaske om ugen, højest to når det går vildt til. De 40 kilo er mine.

Punkt 5.: At tage én kødfri dag om ugen. Beklager, jeg har visse principper som jeg står fast på. De 44 kilo får lov til at slippe ud i atmosfæren, uanset hvor mange isbjørne, der må lade livet! Hvad har en isbjørn måske nogensinde gjort for mig?

Punkt 6.: At tage fem minutter kortere brusebade. Jeg roser mig selv af at have en forholdsvis god personlig hygiejne, men jeg har endnu ikke taget et brusebad, der har varet mere end fem minutter. 65 kilo er forlængst sparet.

Punkt 7.: At installere en sparebruser. Nej, det er derfor jeg ikke behøver fem minutter lange brusebade for overhovedet at blive våd.

Punkt 8.: Sluk for tv og anlæg på stikkontakten. Lidt for sjældent, indrømmet. OK, in all fairnessdet er så 75 kilo der bliver lukket ud.

Punkt 9.: Udskift tre almindelige pærer med elsparepærer. Med de elpriser? Way ahead of you! 100 kilo til mig.

Punkt 10.: At skrue radiatorerne én grad ned. Afhænger virkeligt af temperaturen i stuen. Hvis det er lunt skruer jeg ned, hvis det er svinekoldt skruer jeg op. (Hvordan kan det i øvrigt være koldt? Her gik jeg og troede, at hele miseren bestod i, at det bliver varmere?) Så de 110 kilo må nok fratrækkes min konto.

Punkt 11.: At gå eller cykle 2,5 kilometer til arbejde i stedet for at tage bilen. Jeg har ikke bil, og i øvrigt cykler jeg fem kilometer til arbejde. Ergo sparer jeg luften for 300 kilo. (Foruden en rasende masse afgifter til staten.)

Punkt 12.: At hænge vasketøjet op i stedet for at bruge tumbleren tre gange om ugen. Som før nævnt vasker jeg ikke tre gange om ugen, så det kan vel gå lige op.

Og endeligt
Punkt 13.: At droppe en flyrejse til Sydeuropa og holde ferie i Danmark i stedet. Jeg har ikke siddet i et fly i årevis, og min første udlandsferie i næsten lige så mange år gik til Alsace i sidste måned, hvor jeg tog toget. Det halve ton er mit.

Summa summarum: Ved at leve et fuldstændigt banalt liv har jeg mere end opfyldt kampagnens mål om at udlede et ton mindre. Nogen skylder mig et ton. Måske skulle jeg prøve at sælge det. Eventuelt til Al Gore. Han har brug for alle de kvoter, han få fingrene i.


Forresten, her er en lille morsom test hvis man vil prøve sin viden om Den Globale Opvarming.

Ingen kommentarer: