torsdag, april 5

Ingen borgerlige aviser uden borgerlige journalister...

... og dem er der mangel på.

God kommentar af Ole Birk Olesen i gårsdagens udgave af Weekendavisen. Linket kræver abonnement, men her er et par snips:

»Hovedvægten af danske journalister ligger til venstre for befolkningen, og det gælder alle aviser i Danmark. Det er en helt generel udfordring.«

Hvem sagde det for et par år siden? Brian Mikkelsen? Søren Krarup? Djengis Khan? Nej, det var såmænd Arne Ullum, chefredaktør på B.T. Den pæne mand.

Hvis Arne Ullum har ret – og det vil jeg senere argumentere for, at han har – så er »den borgerlige presse« en illusion i Danmark. Så har vi ingen borgerlige aviser, for man kan ikke producere en borgerlig avis uden et dominerende antal borgerlige journalister på avisen.

Undersøgelsen
[Om journalisters stemme-vaner] bekræfter en tendens, som også er blevet fundet hos de journaliststuderende i en anden undersøgelse foretaget af den nordiske Hovdabrekka-gruppe i 2005. Blandt de danske journaliststuderende angiver 20 procent, at de stemmer på Enhedslisten, 18 procent på SF og 14 procent på Socialdemokraterne. Dertil kommer 34 procent, som erklærer at ville stemme på De Radikale. Den nuværende flertalskombination i Folketinget bestående af Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti får blandt Danmarks kommende journalister kun 11 procent af stemmerne.

Der er ikke lavet undersøgelser af, hvad journalister i »den borgerlige presse« stemmer, men der er ingen grund til at tro, at de skulle adskille sig væsentligt fra deres øvrige kolleger. At være journalist på et landsdækkende dagblad er et eftertragtet job i faget, og det er trods alt kun en brøkdel af journalisterne, som kan finde beskæftigelse på Politiken og Information.

[H]vis man har ambitioner om at udgive en avis, der anskuer verden med et borgerligt udgangspunkt, så er det nøjagtig lige så vigtigt, at journalisterne graver de steder, hvor borgerlige synes, at der trænger til at blive gravet. Man kan ikke påstå, at man udgiver en borgerlig avis, hvis ens journalister bruger deres arbejdsdage på at lave stort set de samme historier som Tøger Seidenfadens håndgangne mænd og kvinder på Rådhuspladsen. Så bliver det forudsigelige resultat, at man ikke udgiver en borgerlig avis, men i bedste fald en Politiken Light-avis.

Hvis vi havde borgerlige aviser i Danmark ville de så bruge samme sprog som de venstreorienterede? Ville de have kaldt voldsfantasterne fra det såkaldte »Ungdomshus« på Jagtvej 69, der for en måned siden hærgede Nørrebro, »de unge« eller »brugerne af Jagtvej 69«, sådan som alle aviserne faktisk gjorde? Nej, de ville selvfølgelig have brugt en mere præcis betegnelse som f.eks. »unge fra den ekstremistiske venstrefløj«. Hvorfor skulle borgerlige aviser dog have en interesse i at fremstille et problem med nogle yderligtgående autonome, som om det var et generelt ungdomsproblem? Det ville være helt utænkeligt.

Der skrives i de danske aviser tre gange så meget om super-, ultra-, hyper-, ærke- eller betonliberale, end der skrives om tilsvarende ekstreme socialister. Også konservative bliver oftere omtalt som ekstreme, end socialister gør, og der skrives 14 gange mere om »højreekstreme« end om »venstreekstreme«.

Ekstremisme i politiske anskuelser er ifølge journalister på både Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og B.T. et udpræget højrefløjsfænomen og er bl.a. blevet knyttet sammen med den »ærkekonservative« Lars Barfoed og den »superliberale« Søren Pind, mens en person som Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil aldrig er blev kaldt »ultrasocialist«. Det er vel pga. dygtigt politiarbejde, at det endnu ikke er lykkedes Pind og Barfoed at lukke deres venner ind på Christiansborg, så de kunne overhælde Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal med maling!

Summa summarum: Hvis den ikke går som en borgerlig presse og ikke lyder som en borgerlig presse, så er det ikke en borgerlig presse.


Weekendavisen præsenterer Olesen sådan her: Ole Birk Olesen har i fem år været Christiansborg-journalist for Berlingske Tidende, men han har netop forladt sin stilling for at blive redaktør på og medejer af Netavisen 180grader.dk, der henvender sig til borgerlige danskere.

180grader er endnu ikke i cyberspace, men man kan bede om at få besked når det sker på deres hjemmeside. Den kunne godt gå hen og være et interessant bekendtskab.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Så er det da ikke så mærkeligt, at aviserne har svært ved at opretholde deres salgstal.
Jeg har forlængst opgivet Jyllands Posten.
Der har jeg oplevet at få et læserbrev retur med påtegnelsen:"Synes du ikke, at du har sagt nok".

falkeøje

Exile sagde ...

Endnu en bombe fra "Bomben!"

Hvordan finder du disse vidunderlig ting? Flittig mand.

Flot arbejde.