mandag, juni 19

Måling: Europæere ser USA som større global trussel end Iran

Berlingeren refererer i dag til en undersøgelse foretaget af Financial Times hvor det fremgår at en større del af befolkningerne i fem store Europæiske lande ser USA som en større trussel mod global stabilitet end lande som Iran og Nordkorea.

"Af de 5000 personer i fem lande - Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien - der bliver spurgt om, hvilket land der udgør den største trussel mod den globale sikkerhed, svarer over en tredjedel, 36 procent, at det gør USA."

Dette er rystende, men måske ikke så overraskende. (Et vildt gæt: Frankrig trækker tallet op.)

USA har utvivlsom mange fejl - hvilket land har ikke det - men slæber dog ikke 56 tyrkiske borgmestre for domstolene fordi de (altså borgmestrene) har sendt en appel til Anders Fogh om ikke at lukke den kurdiske tv-station ROJ, der sender fra Danmark.

"Sagen vurderes at kunne skade Tyrkiets forhandlinger om medlemskab i EU".

Ja, det må man da inderligt håbe. Et land med en sådan politisk kultur og demokratiforståelse - eller rettere mangel på samme - har selvsagt intet at gøre i EU.

Men USA anses altså for at være en større trussel mod verdensfreden end et land som Iran, der er fuld gang med udvikle a-våben, alt imens de giver fingeren til resten af verden. Gad vide, hvad folk vil gøre den dag Irans teokrater meddeler, at de har missiler rettet mod Frankrig, Tyskland og Danmark.


Formentlig det samme som man gjorde i 1980'erne: Forlange at vi sætter os ned og indgår i en konstruktiv dialog med disse mennesker, gå demonstration for at kræve at vi nedruster for ikke at provokere og i øvrigt håbe det bedste. Nå ja, og så give Bush skylden for det hele, naturligvis

Man må dog ikke glemme, at situationen i dag er fundamentalt anderledes, end den var under den kolde krig. Det kommunistiske nomenklatura var nok nogle brutale børster, men de var først og fremmes optaget af deres egen overlevelse. De havde intet ønske om at gå under i et ragnarok i modsætning til Irans præsident, som har dybtfølt messiansk tro (PDF side 2 0g 3) på, at når verden går under, så vil den 12. og sidste Imam vise sig igen og føre resterne af menneskeheden til frelse.

"Ahmadinejad’s apocalyptic worldview suggests that at least one segment of the Iranian leadership is now seeking to foment a nuclear confrontation."

Meget kan man sige om Sovjets ledere, men de var i det mindste ikke sindssyge. Det er Irans teokratiske psykopater til gengæld, og derfor kan de under ingen omstændigheder få adgang a-våben. Det vil være fuldkomment uacceptabelt, og et hvilket som helst alternativ vil være at foretrække.

Men stadig er det altså USA, der udgør truslen.

Jeez!

Ingen kommentarer: